Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011

Α.Σ. ΗΜΑΘΙΩΝ: ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

-Ο Αθλητικός Σύλλογος Ημαθίων Βεροίας από το έτος 2005 ίδρυσε και λειτουργεί, εκτός των άλλων, το Τμήμα Παγκρατίου Αθλήματος.
- Οι απαρχές του Παγκρατίου Αθλήματος συνδέονται με Ελληνικές Παραδόσεις την πάλη του Ηρακλή με τον λέοντα της Νεμέας, του Θησέα με το Μινώταυρο, και του Αίαντα με τον Οδυσσέα. Ο όρος, «Παγκράτιον» ή « Πανκράτιον» ως άθλημα και μόνο και τα παράγωγά του με τις σχετικές έννοιες (Παγκρατιάζω κτλ )συναντώνται σε περίπου ογδόντα (80) επιγραφές με πολλαπλές αναγραφές και σε περίπου ενενήντα πέντε (95) χωρία συγγραφέων, με επίσης πολλαπλάσιες αναφορές.
-Το παγκράτιο , ως άθλημα, συμπεριλήφθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες το 648 π.χ. - Από τις αρχαίες πηγές προκύπτει ότι το παγκράτιο ήταν αναπόσπαστο τμήμα τόσο των μεγάλων, όσο και των τοπικών αγώνων κατά την κλασική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, από την Ιταλία μέχρι την Ανατολία και από τον Εύξεινο Πόντο μέχρι την Αίγυπτο. Αποτελούσε μάλιστα και μέρος της απαραίτητης στρατιωτικής εκπαίδευσης των νέων. Ήταν το πιο δημοφιλές άθλημα στην αρχαιότητα λόγω των αυξημένων απαιτήσεών του, της ποικιλίας που παρείχε ως θέαμα και της αγωνίας που προκαλούσε στους θεατές. Αυτά τα χαρακτηριστικά, άλλωστε, δείχνει το όνομα που του επιφύλαξαν οι αρχαίοι¨ «το πλήρως επικρατούν».Ο Φιλόστρατος το χαρακτηρίζει ως «το εν Ολυμπία το κάλλιστον». - Κατά τον Αριστοτέλη τους κανόνες του αθλήματος οριστικοποίηση ο Λεύκαρος από την Ακαρνανία.
-Οι παγκρατιαστές έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης κατά την αρχαιότητα, λόγω της εξαιρετικής δυσκολίας του αθλήματος. Επιπλέον, επιγραφές αναφέρουν πως τα έπαθλα των παγκρατιαστών σε ορισμένους αγώνες ήταν πολύ μεγαλύτερα από ότι των νικητών των άλλων αγωνισμάτων Για πολλούς ιδρύθηκαν προς τιμήν τους αγάλματα ή προτομές σε ιερά πόλεων. -Στη Σπάρτη γίνονταν αγώνες παγκρατίου και για γυναίκες.
- Στην Ολυμπία οι Επόπτες και δικαστές των αγώνων ονομάζονταν «Ελλανοδίκες»
-.Στην αρχή του αγώνα οι αθλητές απηύθυναν μεταξύ τους ευχές ή χαιρετισμό πριν την έναρξη του αγώνα, όπως «΄Ερρωσο» Να είσαι πλήρης ρώμης (ρωμαλέος),έχε δύναμη, έχε υγεία, χαίρε.
-Όποιος, διαβάζοντας αυτό το κείμενο, θέλει να μάθει το «Άνω» παγκράτιο, το «Κάτω» παγκράτιο, τις κοινές τεχνικές πάλης-παγκρατίου. Τις θέσεις ποδιών. Λαβές. «Κωκυρομαχία», «Σκιαμαχία», «Χειρονομία» ,καθώς επίσης τι είναι το «Αγκυλίζω», «Αγκωνίζομαι», «Ακροχειρία», «Αλίνδησις», «Κυλίνδησις», «Κύλησις», «Αναβαστάζω», «Απάγω», «Αποπτερίζω», «Γαστρίζω», «Διαλαμβάνω», «Δράττομαι», «Εξαγκωνίζω», «Επισπάω», «Κακομαχώ», «Κλιματίζω», «Κυβιτίζω», «Λάξ», «Λακτίζω», «Λυγίζω», «Μεταπλασμός», «Παρακαταγωγή», «Παραπλαγιασμός», «Παράπλαστον», «Ορθοπαιία», «Ορθοστάδην», «Παρακρούω», «Πλαγιάζω», «Προβάλλω», «Πτερνίζω», «Πυξ», «Ράσσω», «Σάκος», «Συγκράτησις», «Υποσκελίζω», «Υπτιάζω», καλείται να επισκεφθεί το γυμναστήριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Βεροίας και το «Φιλίππειο» γυμναστήριο Βεροίας, αφού προηγουμένως επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον «Παιδοτρίβη» (Γυμναστή-Προπονητή) κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ Βασίλειο τηλέφωνο 6932732468-ηλεκτρονική διεύθυνση billpap2006@yahoo.gr Εμείς είμαστε σίγουροι ότι θα μάθετε να αγωνίζεστε τίμια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: